Vlooien

Vlooien

Vlooien zijn kleine, bruinzwarte insecten die zich nestelen op warme plekken, zoals (tijdelijk) in de vacht van huisdieren of op warme plekjes in huis. Het zijn bloed zuigende parasieten, wat inhoudt dat ze zich voeden met het bloed van andere dieren (of mensen). Zonder dit bloed leeft een vlo maar enkele dagen. Eenmaal in de vacht van een gastheer leeft een volwassen vlo gemiddeld een maand.

Van ei naar vlo

Wanneer zij een warm plekje gevonden hebben, gaan zij snel over tot het zuigen van bloed en direct daarna beginnen ze met het leggen van eitjes, ook wel neten genoemd. Deze zijn wit, heel klein en glad en glijden zodoende vrijwel direct van de vacht van het dier af. Dagelijks legt een vlo zo’n 20 tot 50 eitjes. Na een paar dagen komt uit het eitje een larve. Vlooienlarven zijn hele kleine onvolgroeide vlooien die zich graag verschansen in donkere hoekjes en kiertjes. De larve maakt een aantal vervellingen door en spint vervolgens een cocon, waarin het verpopt tot vlo. In deze cocon kan de vlo nog maanden leven alvorens hij eruit komt en op zoek zal gaan naar een gastheer.

Hondenvlooien, kattenvlooien en mensenvlooien

Er bestaan vele verschillende soorten vlooien, maar in Nederland komt de kattenvlo het meest voor. Mensenvlooien en hondenvlooien zijn inmiddels zeer zeldzaam hier. Anders dan de naam doet vermoeden is het ook de kattenvlo die voornamelijk voorkomt bij honden. Deze vlooien zijn tussen de 1 en 3 millimeter groot, soms iets groter, en kunnen flinke sprongen maken (tot wel 90 cm). Normaal gesproken zal de vlo de voorkeur geven aan de warme, harige huid van een dier (kat, hond, konijn, fret, noem maar op..), slechts bij gebrek hieraan zal de vlo overspringen naar mensen. De vlo kan daar echter niet blijven om te leven.

Meer kattenvlooien dan hondenvlooien

De meeste huisdieren die wij hier in Nederland houden zijn honden en katten. Vaak komen deze gezellige dieren buiten om hun energie lekker kwijt te kunnen met het achter van alles en nog wat aan te rennen. Nadeel hiervan is dat ze makkelijk besmet met vlooien kunnen raken.

Voor onze huisdieren geven vlooien echt vervelende overlast en niet zelden lijdt het besmet zijn met vlooien tot een bezoek aan de dierenarts.

Naast de hinderlijke jeuk zijn de vlooienbeten voor uw huisdier vaak pijnlijk.

 

U heeft wellicht wel eens uw hond of kat opeens zien opspringen, als door een wesp gestoken. Alleen is dit dus meestal een beet van een vlo. Uw hond of kat zit veelvoudig te krabben en te bijten, wat er toe kan leiden dat de huid kapot gebeten wordt. Dit zou kunnen betekenen dat uw huisdier allergisch is voor vlooienbeten.

Van de duizenden soorten vlooien die wereldwijd bestaan, kennen wij er eigenlijk maar 2; de kattenvlo (Ctenocefalides Felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides Canis).
Dik 90% van de vlooien bij honden en katten zijn kattenvlooien, slechts 10% hondenvlooien.

De kattenvlo verschilt overigens qua uiterlijk nauwelijks van de hondenvlo. Beiden zijn lichtgeel tot zwart van kleur en hebben sterke springpoten. De kattenvlo noch de hondenvlo heeft vleugels. De mannetjesvlo is iets kleiner dan de vrouwtjesvlo.

Vlooien bij uw hond

dat 40% van alle huidklachten die bij de dierenarts terecht komen met vlooien te maken heeft. Iets om zeker in de gaten te houden dus!

Tip: Indien u weet dat uw hond vlooien heeft opgelopen bij bijvoorbeeld een kennis thuis, zorg dan dat u uwBij de hond komt het niet zelden voor dat de hond zijn eigen huid tot bloedens toe kapot bijt. Geschat wordt hond, na een volgend bezoek daar, direct in bad doet en uitkamt met een vlooienkam.

Vlooien; jeuk, lintworm en vlooienallergie

Uw huisdier en u kunnen de nodige last ondervinden van de bijtende vlooien.
Wanneer een mens gebeten wordt brengt dat geen gevaren met zich mee. De beten jeuken echter wel en in sommige gevallen kunnen deze zelfs pijn doen.

Voor uw huisdier zijn vlooien echt hinderlijk en hun aanwezigheid leidt vaak tot de nodige rusteloosheid bij het dier. De vlooienbeten jeuken erg en kunnen ook pijnlijk zijn.

Er bestaat kans dat uw huisdier besmet raakt met een lintworm. Vlooien kunnen namelijk eitjes van de lintworm bij zich dragen. Zodra uw huisdier zo’n besmette vlo opeet, kan er een lintworm ontstaan. Deze kan ook op kinderen overgebracht worden. Het is daarom ook aan te raden uw huisdier te ontwormen nadat de vlooien bestreden zijn bij het dier.

Ook bestaat de kans dat uw huisdier een vlooienallergie oploopt. De vlo spuit tijdens het bijten een beetje speeksel in de huid en het kan zijn dat uw huisdier daar overgevoelig voor is. In dat geval treedt na een paar keer gebeten te zijn een allergische reactie op. Het dier krijgt overal jeuk waar het eerder al gebeten is en begint enorm te jeuken, krabben en bijten. Een enkele vlooienbeet kan dan wekenlang jeuk veroorzaken!

Vlooien kunnen daarnaast bloedarmoede bij puppies en kittens veroorzaken.

Zo herkent u vlooienbeten

Zodra er vlooien in huis zijn, bestaat de kans dat u zelf ook gebeten wordt. Deze vlooienbeten voelt u soms wel, maar zijn niet echt pijnlijk te noemen.

Bij het bijten van een vlo blijft er speeksel achter in de huid. Als reactie hierop veroorzaakt het lichaam een rond, rood vlekje met een klein, bloedkleurig puntje / bultje in het midden. Van zwelling is nauwelijks sprake, maar er ontstaat meestal wel een jeukerig gevoel. Kleine bultjes, wondjes en andere huidirritatie kunnen voorkomen, maar verdwijnen over het algemeen vanzelf, inclusief de jeuk.

Het is belangrijk de jeuk te weerstaan en vooral de plekjes niet open te krabben, omdat daarmee de wondjes kunnen gaan ontsteken. Het kan zijn dat dan een antibiotica behandeling nodig is.

Meerdere vlooienbeten

Bij een enkele beet leidt dit tot weinig overlast, maar vlooien bijten vaak meerdere keren in hetzelfde gebied in hun zoektocht naar bloed. Ze verschansen zich graag op bedekte plaatsen waar ze vastgeklemd tegen de huid kunnen zitten, zoals bijvoorbeeld ter hoogte van de sokken en de onderbenen of bij de broekriem. Juist daardoor zijn ze makkelijk in staat meerdere beten toe te dienen op ongeveer dezelfde plek.

Net als bij dieren komt het bij mensen soms voor dat zich een allergische overgevoeligheid ontwikkeld voor de beten van vlooien na vaker gebeten te zijn. Dit kan zich onder meer uiten in extreme jeuk, eczeem of een jeukende uitslag op andere plaatsen van het lichaam. Als gevolg van een vlooienbeet kan ook netelroos ontstaan. In alle bovenstaande gevallen is het raadzaam uw huisarts of apotheek te raadplegen voor de juiste behandeling.

Kleine kinderen zijn vaak gevoeliger voor vlooienbeten en ook eerder doelwit doordat ze op de grond spelen.
Ondanks het ongemak wat wij mensen van vlooienbeten hebben, is het huisdier veel vaker slachtoffer van vlooien en ondervindt er dus een stuk meer hinder van.

Vlooienbeten behandelen

Vlooienbeten behoeven in de meeste gevallen geen behandeling, daar de jeuk maar kortstondig is en niet als overdreven hinderlijk wordt ervaren. Toch kan het zijn dat, bijvoorbeeld door vele vlooienbeten of een bepaalde gevoeligheid ervoor, ernstige jeuk of irritatie ontstaat.

Raadpleeg uw huisarts indien:

  • De jeuk blijft terugkeren of de symptomen verergeren.

  • Koorts of een algemeen ziektegevoel optreedt.

  • Uitgebreide ontstoken plekken ontstaan.

  • Een secundaire bacteriële infectie ontstaat.
    Dit is te herkennen aan toegenomen roodheid, zwelling en pusvorming met korstjes.

Preventief bestrijden van vlooien

Voorkomen is beter dan genezen. Hieronder een aantal handige tips om vlooien te voorkomen:

  • Goede hygiëne
    Daar de larven van vlooien leven van klein afval zoals huidschilfers en dergelijke (en ook van uitwerpselen van de volwassen vlo) is het zaak het huis regelmatig en grondig schoon te maken.

  • Omgevingsspray
    Om vlooien en het bestrijden van een eventuele plaag voor te zijn, is het aan te raden om een spray voor de omgeving te gebruiken. Zo voorkomt u dat vlooieneitjes en – larven, die samen verantwoordelijk zijn van 90% van het vlooienprobleem, tot volwassen vlooien groeien. Doe dit minimaal om de 3 maanden (even opletten; de werking van de meeste sprays is slechts 4 tot 6 weken).

  • Kammen
    Gebruik regelmatig een bij voorkeur ijzeren vlooienkam om uw huisdier op vlooien te controleren.

  • Anti-vlooienmiddelen
    Een van de middelen tegen vlooien preventief op het dier aanbrengen om zodoende vlooien te voorkomen.

  • Mand wassen
    Was regelmatig het kleed of omhulsel van de lievelingsplek van uw huisdier in de wasmachine.

  • Mand niet op tapijt
    Zet uw katten- of hondenmand op het laminaat of de stenen vloer in plaats van op het tapijt of kleed, zodat er geen warme, beschutte plek naast de mand voor de vlooien is.

De meest doeltreffende middelen tegen vlooien zijn de “echte” bestrijdingsmiddelen. Sommige mensen willen echter slechts natuurlijke middelen gebruiken om de vlooien te bestrijden. Van deze middelen is de werking nooit bewezen, maar bij deze toch even een aantal hiervan:

  • Eucalyptusolie
    Uw huisdier inwrijven met eucalyptusolie kan werend werken tegen vlooien.

  • Knoflook
    Vlooien schijnen niet van knoflook te houden. Gebruik bij voorkeur biologisch gekweekte knoflook poeder of essentiële knoflookolie en meng dit door de voeding van uw huisdier.

  • Kruiden
    U kunt kruiden als kamille, lavendel, korianderzaad, salie en boerenwormkruid in bijvoorbeeld de mand van uw huisdier strooien.

Preventief vlooien bestrijden voor vakantie

Vlooienplagen komen het meest voor in de zomer, en dan met name warme, vochtige zomers. Maar ook gedurende de rest van het jaar is het mogelijk door vlooien overvallen te worden.
Om te voorkomen dat u bij terugkomst van uw vakantie geconfronteerd wordt met een vlooienplaag, kunt u het volgende in acht nemen. Voor vertrek:

  • Het hele huis grondig stofzuigen;

  • Zorg dat uw wasmand (met vuile was) leeg is;

  • Alle favoriete plekjes van uw huisdier schoonmaken;

  • Kussentjes en dekentjes van uw huisdier heet wassen in de wasmachine;

  • Een week voor vertrek alles met een omgevingsspray inspuiten (zo kunt u het huis nog even goed door luchten).

Vlooienbestrijding

Zowel voor op het huisdier als voor de omgeving (in huis) zijn allerlei vlooien bestrijdingsmiddelen te verkrijgen.
Deze middelen kunt u kopen in dierenwinkels en bij dierenartsen.

Het is zaak bij constatering van vlooien bij uw huisdier:

  • De levende (volwassen) vlooien te doden.

  • De eitjes en de larven te bestrijden in huis.

Hiervoor zijn twee groepen bestrijdingsmiddelen tegen vlooien:

  • Adulticiden; werkzaam tegen volwassen vlooien; doden de vlo vrijwel direct.

  • Larviciden; werkzaam tegen larven en eitjes; zorgen dat de vlooieneitjes niet meer uitkomen.

Indien uw huisdier al vlooien heeft, kunt het beste naast een middel voor het huisdier zelf een omgevingsspray gebruiken die een adulticide en een larvicide werking heeft. Zo worden zowel de levende vlooien alsook de larven en eitjes in 1 keer aangepakt. Als uw dier vrij is van vlooien, is het voldoende om preventief larviciden te gebruiken.

 

Aandachtspunten bij vlooienbestrijdingsmiddelen

Houdt er rekening mee dat de sprays voor de omgeving ook schadelijk kunnen zijn voor andere (huis)dieren en kinderen. Dus zorg ervoor dat zodra u een vlooienspray voor de omgeving gaat gebruiken, alle andere dieren en kinderen het huis uit zijn.

Vertel uw dierenarts altijd welke vlooienbestrijdingsmiddelen u gebruikt heeft als uw huisdier medicijnen voorgeschreven krijgt, een verdoving krijgt of onder narcose moet.

Vlooienbestrijding en vlooienallergie

Het is van belang dat u bij de keuze tussen de verschillende bestrijdingsmiddelen rekening houdt met een eventuele vlooienallergie van uw huisdier(en). Indien uw huisdier last heeft van vlooienallergie, en dus allergisch is voor het speeksel van de vlo, dan is het zaak te voorkomen dat het dier gebeten wordt.
De bestrijdingsmiddelen die u in dit geval inzet dienen op uw huisdier te worden aangebracht en de vlo direct te doden, en niet pas als deze uw dier gebeten heeft.

Vlooien in huis

Veel mensen met huisdieren hebben wel eens met vlooien in huis te maken gehad. Dit komt doordat de vlooien veelal via de huisdieren meegebracht worden het huis in. Vlooien zoeken een gastheer om te kunnen overleven en blijven hier zitten zolang ze het prettig vinden.

Ook huisdieren die nooit buiten komen kunnen vlooien krijgen. Bijvoorbeeld doordat de plakkerige vlooieneitjes aan uw schoen zijn blijven zitten als u zelf buiten bent geweest, en zo het huis binnenkomen. Toch zullen binnendieren veel minder vaak last hebben van vlooien dan dieren die wel buiten komen.
Indien u geen huisdieren heeft, is de kans maar klein dat u last krijgt van vlooien. Al blijft natuurlijk altijd de mogelijkheid bestaan dat u middels uw kleding of schoeisel vlooien of hun eitjes mee in huis brengt.

Vlooien in huis bestrijden

Omdat de vlooien op het huisdier alle gelegenheid hebben tot het zuigen van bloed, worden vele eitjes gelegd. Uit die eitjes komen dus larven. Deze larven zoeken direct een warme, beschutte plaats in huis, zoals tussen kieren of plinten, onder drempels of in het tapijt.

Het grootste probleem met vlooien in huis is dus niet zozeer de vlooien zelf, maar de eitjes en de larven die zich in de omgeving schuilhouden.

Vlooien in huis zijn zeer hardnekkig en er is het nodige doorzettingsvermogen voor nodig om helemaal vlo-vrij te geraken. Vlooien (en vlooienlarven) houden niet van licht en zullen de donkere, vochtige plekjes opzoeken. Ze nestelen zich in 4 van de 5 gevallen in of onder kleden of tapijten. Dit kan in de woonkamer zijn, maar dus ook in de slaapkamer. Dit is voor hen een ideale plek om zich te verbergen en voort te planten.

Soms komt het voor dat geen vlooien gevonden worden, maar wel kleine zwarte korreltjes. Dit zijn waarschijnlijk de uitwerpselen van de vlo. Om dit zeker te weten kunt u de zwarte korreltjes op een witte vochtige tissue leggen. Als het roodbruin kleurt, is het inderdaad vlooienpoep. Het kleurt rood doordat het voor 90% uit bloed bestaat.
U kunt er dan dus vanuit gaan dat uw huisdier vlooien heeft!

Ook kan het voorkomen dat u op de ligplaats van uw dier hele kleine witte bolletjes tegenkomt. Dit zijn zeer waarschijnlijk de vlooieneitjes.

Zodra u vlooien in huis constateert, is het zaak een goed plan van aanpak te maken ter bestrijding van de vlooien.

Vlooien bestrijden

Zodra u merkt dat uw huisdier veelvoudig zit te krabben en rusteloos gedrag vertoont, is de kans groot dat ze last van vlooien heeft. Bij constatering van vlooien in huis, is het zaak om te beginnen met het bestrijden ervan.

Door het grote aantal eitjes dat gelegd wordt, kunnen de vlooien zich in korte tijd verspreiden en binnen de kortste keren is er sprake van een ware vlooienplaag. Toch, door alles grondig aan te pakken is de plaag goed te bestrijden. Hoe langer u wacht met het bestrijden van de vlooien, hoe langer de vlooien hebben om zich te verspreiden.

Houdt er rekening mee dat de gemiddelde vlooienlarve vier tot zes weken nodig heeft om een volwassen vlo te worden. Dit betekent dus dat u minstens gedurende die periode bezig zal moeten zijn met de bestrijding van de vlooien. Ook is het wijs om na die periode door te gaan met preventief bestrijden.

Vlooien bestrijden op het huisdier

Indien meerdere huisdieren in hetzelfde huis wonen, moeten ze allemaal tegelijkertijd tegen vlooien behandeld worden.
Zodra u tekenen van irritatie bij uw huisdier bemerkt, zoals kale plekken of een rode geïrriteerde huid, is het raadzaam uw dierenarts te raadplegen.

Vlooienkam
De eerste plek om met bestrijden te beginnen is natuurlijk het huisdier. Gebruik de vlooienkam om uw huisdier grondig te kammen en zodoende de volwassen vlooien van het dier te verwijderen. Zodra uw huisdier vlooien heeft, is het zaak het dier dagelijks te kammen om steeds weer de levende vlooien te verwijderen. Let wel, ook de eitjes en de larven zullen moeten worden verwijderd en met kammen alleen zal dat niet lukken. De eitjes en de vlooienlarven zullen inmiddels overal in huis liggen, omdat ze simpelweg van het huisdier op de grond gevallen zijn.
De gevangen vlooien kunt u kapot drukken met iets hards zoals een lepel. Of u kunt deze direct in een kom water met zeepsop te stoppen. De vlo kan daar niet tegen en zal verdrinken.

 

Anti vlooienmiddel

 

Het beste is daarnaast een anti vlooienmiddel bij de dierenarts aanschaffen. Zorg dat het middel niet alleen de volwassen vlooien bestrijdt, maar tevens de eitjes en de larven.

Vlooien bestrijden in huis

Stofzuigen
Gebruik de stofzuiger (op z’n sterkste stand) om het tapijt of het kleed, en daarnaast de rest van het huis zorgvuldig te zuigen. Ook en vooral de plekken waar je moeilijk bij kunt komen (gebruik hiervoor eventuele verlengstukken van de stofzuiger). Tussen de kussens van banken en fauteuils, bij de plinten en dus letterlijk in alle hoeken en gaten.

Vergeet ook de katten- of hondenmand niet! Klop deze eerst buiten uit, zodat de vlooien, eitjes en larven eruit vallen. Niet voor de deur natuurlijk, want dan loopt u ze zo weer mee naar binnen.

Ook de auto dient gestofzuigd te worden, daar u dagelijks vanuit de auto het huis binnenstapt en zo dus vlooien of vlooieneitjes mee kunt brengen.

Omdat na het stofzuigen vlooien, eitjes en larven in de stofzuigerzak zullen zitten, is het raadzaam een vlooienbandje in de stofzuigerzak doen om deze te doden. De stofzuigerzak weggooien na het zuigen is natuurlijk ook goed.

Niet dweilen

Het is beter even niet de vloer te dweilen, daar de vlooien houden van een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijk achter tussen de plinten of in kieren en dat zijn dus ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien en larven. Beiden gedijen prima bij vochtigheid; een gedweilde vloer is dus precies in hun straatje en beter even te mijden dus! Wel kun u dweilen met azijn, hiermee bestrijdt u ook actief de vlooien, de eitjes en de larven.

Omgevingsspray

Na het grondig stofzuigen van het hele huis en de auto is het aan te raden een omgevingsspray te gebruiken die werkzaam is tegen de vlooien, de eitjes en de larven.

Heet wassen

Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar uw huisdier graag op ligt of zit, dienen zo heet mogelijk gewassen te worden. Waar mogelijk op 90 graden, anders op 50 of 60 graden. Hierdoor zullen noch de eitjes, noch de larven overleven.
Neem voor de zekerheid ook de kussens op de bank mee. Indien uw huisdier wel eens in uw slaapkamer is, reinig dan ook het beddengoed. Herhaal dit wekelijks, zeker gedurende de weken dat u vlooien aan het bestrijden bent.

Om zeker te zijn dat nergens vlooien, vlooieneitjes of -larven achterblijven, is het verstandig ook uw kleren zo snel mogelijk te wassen. Alsook de kleren in de (vuile) wasmand, want ook hier kunnen makkelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten. Dus, alle kleren direct (zo heet mogelijk) wassen en opbergen in de kast.

Een andere mogelijkheid is de voorwerpen (dekens, kussens etc.) vacuüm te verpakken in plastic zakken, en dit gedurende minimaal een week gesloten te houden. De vlooien zullen het niet overleven door een gebrek aan zuurstof.
Wees echter wel voorzichtig met het verplaatsen van deze voorwerpen om besmetting op andere plaatsen in huis te voorkomen!