oververhitting

Elke zomer lezen we weer berichtjes in de krant dat honden overleden zijn door oververhitting. Onlangs is er nogal wat ophef ontstaan over dit onderwerp, doordat in het verenigd koninkrijk 2 politiehonden overleden zijn in een auto.

Hoe komt het dat honden zo snel oververhit raken? En wat kunnen we er aan doen? Hieronder vindt u wat extra informatie over dit onderwerp.
Hoe ontstaat oververhitting en wat zijn de gevaren?
Honden hebben niet zoals mensen de mogelijkheid om hun warmte via zweten kwijt te raken. Zij kunnen dit alleen via hijgen en via de voetzolen. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is dus beperkt. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden
(vergelijk het met het koken van een ei).
 
Wat zijn de alarmsignalen als een hond oververhit raakt ?

  • Heel erg hijgen
  • Veel kwijlen
  • Sloomheid
  • Warm aanvoelen
  • Bij meting temperaturen boven tussen 40.5 en 42! Graden (soms nog hoger)
  • Rode slijmvliezen
  • Buiten bewustzijn raken

Oververhit en nu?

 
Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koud water.Geef het dier tevens kleine slokjes water te drinken. Gooi niet zomaar een emmer koud water over de hond heen! Neem tevens contact op met uw dierenarts.
 
Kan een hond bij warm weer worden achtergelaten in de auto ?
 
Nee! Het achterlaten van de hond in een auto bij warm weer of zonnig weer kan rampzalige gevolgen hebben. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd. Staat de auto in de volle zon, dan is het helemaal snel gebeurd. De auto wordt een oven. Hijgen zal onvoldoende zijn om af te koelen en al snel zal de hond zijn lichaamstemperatuur stijgen tot gevaarlijke hoogte. Als tijdig wordt ingegrepen kan hij het overleven, hoewel het gevaar dan bestaat dat hij schade aan hersenen of nieren heeft opgelopen.
(de snelheid van het opwarmen van een auto wordt mooi geïllustreerd op: http://tinyurl.com/5uqnb2w een engelstalige website)
 
Wat te doen bij een hond die in de auto zit bij warm weer ?
 
Probeer de eigenaar op te sporen, lukt dit niet dan is het verstandig om zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance te waarschuwen. Mocht dat niets opleveren, dan kunt u een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Ruit inslaan, mag dat? Als het echt een kwestie van leven of dood is, mag u dit doen. Dit wordt in juridische termen aangeduid als ?zaakwaarneming?: u treedt op in het belang van een ander.
 
Hoe kan ik oververhitting voorkomen ?

 
Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting. Hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aanrennen kunnen ook leiden tot problemen. Symptomen zijn onder andere sloomheid en braken. Ook dit is levensgevaarlijk, de hond kan er het leven bij laten, of ernstige beschadigingen aan bijvoorbeeld de nieren aan overhouden.
Fietsen in de zomer vormt ook een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als u dat anders nooit doet. Niet alleen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest. Zoals reeds eerder gezegd kan de hond alleen via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen warmte afvoeren. Deze zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Als de hond daarmee over een warm wegdek loopt, dan ontstaat heel snel een forse blaar, die zeer pijnlijk is en die dagenlang kan aanhouden.
Ook het strand is op het middaguur niet de beste plek voor een hond. Het zand is heet en voor de honden pijnlijk aan de voeten. Bovendien zijn honden op veel stranden in de zomermaanden niet toegestaan. Neem uw hond dus niet mee tenzij uw dier op een schaduwrijke plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt.
Wat te doen bij oude honden en pups? Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt.
 
Zijn er honden waarbij je extra alert moet zijn?
 
Ja. Honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingproblemen. Door hun specifieke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met dit warme weer. Ook dieren met overgewicht, of hart of longproblemen lopen meer risico.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen ?

Laat uw hond niet in de directe zon liggen maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes. Plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Zorg altijd voor voldoende koel vers water. Laat uw hond zwemmen, als hij dat wil en kan. Vermijd het lopen op asfalt maar zoek plekken uit waar uw hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden als daar lang de zon op staat. Rem uw hond op tijd af. Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als u of andere honden ze daarbij aanmoedigen. Wees wijzer dan uw hond en rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is! Vermijd ritjes met de auto en schaf eventueel een body cooler aan. Dit is een mat die uw hond helpt om koel te blijven.